Du behöver

  • 2 dl korngryn
  • 3 liter vatten
  • 3 citroner, gärna ekologiska
  • 1 1/2 dl strösocker
  • Till servering
  • is
  • eventuellt mynta

Gör så här

1
Koka korngrynen under lock i en liter av vattnet på medelvärme i cirka 25 minuter.

2
Tvätta citronerna noga. Skala av det yttersta skalet samt pressa ur all saft. Sila av korngrynskoket och släng grynen.

3
Koka upp det resterande vattnet. Lägg citronskal, strösocker och korngrynsavkok i en bunke.

4
Slå kokande vatten över. Låt dra tre timmar, sila bort skalen. Tillsätt pressad citronsaft. Häll upp på rena flaskor. Servera väl kyld, gärna med is och mynta.

5
TIPS Det är avkok från korngryn som gör den här drycken speciell. Använd helst ekologiska citroner. De är ovaxade och obesprutade. Reglera sötman i efterhand med lite florsocker, citroner kan vara väldigt olika stora. Drycken håller 4 – 5 dagar i kyl.


Kommentar:
Låt dra i 3 timmar.