Du behöver

  • bananschalottenlök
  • 1 msk matolja neutral
  • 2 msk currypulver
  • 3 dl majonnäs
  • 1.5 dl Medelhavsyoghurt
  • salt, kajennpeppar
  • 2.5 msk dill finhackad
  • 2.5 st burkar matjes­bitar avrunna
  • 1.5 st äpplen smakrika, röda
  • 1 st gurka
  • 20 st pumpernicklar
  • smör

Gör så här

1
Halvera, skala och finhacka löken. Låt den småfräsa utan att ta färg cirka 7 minuter i kastrull med oljan. Tillsätt curryn i sista minuten och låt fräsa med under omrörning. Låt svalna. Blanda curryfräset med majonnäs, tillsätt sedan yoghurten. Smaka av med salt (tänk på att sillen tillför sälta) och ett par generösa duttar kajenn. Rör i dill, vänd i väl avrunnen sill.

2
Skiva äpplena (utom kärnhuset) tunt, ett par millimeter bara. Strimla skivorna lika tunt och tärna sedan strimlorna. Vänd ner i sillen. Kan göras färdig en dag i förväg, ställ i kyl.

3
Bred pumpernicklarna, (eller små fyrkanter mörk kavring), om du så önskar.

4
Osthyvla gurka på längden. Halvera skivorna och vik dem lagom tapaslånga. Stick en tandpetare genom varje sillbit, och en vikt gurkskiva, förankra i brödet. Fyll på med mera currysås om så behövs.

5
Själva sillen håller 5 dagar, men kan vattna sig efterhand.