Du behöver

  • 700–800 g rotfrukter, potatis, gärna morötter för färgens skull, palsternacka, kålrot och selleri
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 250 g kokta kikärter (1 burk)
  • 1–2 msk pesto
  • 1 msk olja
  • salt

Gör så här

1
1 Sätt ugnen på 175 grader.

2

3
2 Skala rotfrukterna och skär dem i tunna skivor. Skala och skär lök i skivor. Rör ihop ägg, mjölk och kryddor. Täck en brödform eller springform med bakplåtspapper. Lägg ner rotfrukterna, packa tätt, tryck gärna till dem med handen. Häll på äggsmeten. Baka i ugn cirka en timme.

4

5
3 Mixa kikärter med pesto. Rör ut med olja. Smaka av med salt.

6

7
4 Servera rotfruktskakan ljummen eller varm tillsammans med kikärtskrämen.


Kommentar:
Nu är rätt årstid att experimentera med rotfrukter. Palsternackan innehåller mycket fibrer, mineralämnen och vitaminer. Prova en rösti på råriven potatis och lite riven ost. Alla typer av mos på rotfrukter är också ljuvligt gott.

273 KCAL PER PORTION
13 g protein, 12 g fett, 29 g kolhydrater