Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 st morot grovt riven
  • 1.5 dl grovt rågmjöl
  • 11.5 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl sesamfrö

Till pensling

1 st ägg

Gör så här

1
Lös jästen i lite av vattnet. Häll på resten samt salt, olja, sirap och riven morot och rör ihop. Tillsätt mjöl och frön men spara 2 matskedar av varje sort att strö över. Arbeta väl till en lös deg och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

2
Sätt ugnen på 225 grader.

3
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord, dela i två. Rulla ut och skär varje del i cirka 10 bitar. Rulla till frallor och lägg på papprad plåt. Jäs 20 minuter. Pensla med ägg och strö på frön. Grädda lite över mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Frallorna går bra att frysa.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Lizbeth Källström i Nässjö.