Du behöver

  • 1 kg små, fasta äpplen
  • 2 dl Vin Santo (italienskt dessert­vin)
  • 2 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 kanelstänger
  • 1 liten tvättad citron, det yttersta skalet i remsor
  • 2 dl kall creme fraiche, helst ekologisk
  • 1 vaniljstång

Gör så här

1
Sätt ugnen på 90 grader. Skala äpplena och ställ dem tätt i en ugnssäker form.

2
Värm vin santo med muscovadosocker och kanelstänger och ringla lagen över äpplena. Tillsätt citronskalremsor.

3
Täck formen mycket väl med folie. Baka i nedre delen av ugnen i 8–10 timmar. Låt svalna lite.

4
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg dem med creme fraiche i en bunke. Vispa tills den precis tjocknar. Servera iskall till de ljumna äpplena.


Kommentar:
Tid: 15 minuter + 8 timmar i ugn