Du behöver
- svartrötter
- citron
- en klick smör
- timjankvist
- apelsiner, i delar, saft och rivet skal
- havssalt och svartpeppar
- slätbladig persilja
Gör så här
1
1. Lägg svartrötterna i blöt en stund så att jorden lossnar. Skölj och skala med potatisskalare under rinnande vatten, då försvinner den klibbighet som annars uppstår. Skär i lillfingerlånga stavar och lägg dem i vatten med salt eller citron så att de inte mörknar.
2
2. Smält smöret i en stekpanna, lägg i timjankvisten och strax därefter svartrötterna. Stek en stund på medelhög temperatur.
3
3. Pressa över apelsinsaft och krydda med apelsinskal, salt och peppar. Lägg på ett lock och efterstek rötterna mjuka.
4
4. Lägg upp dem tillsammans med några apelsinfiléer, strö klippt persilja över.
Svartrötter brukar beskrivas som fattigmanssparris, men det har nog bara med formen att göra. Smaken är god nog i sig själv och behöver inte jämföras.
FOTO LENA GRANEFELT, MATTIAS BARDÅ