Du behöver

  • svartrötter
  • citron
  • en klick smör
  • timjankvist
  • apelsiner, i delar, saft och rivet skal
  • havssalt och svartpeppar
  • slätbladig persilja

Gör så här

1
1. Lägg svartrötterna i blöt en stund så att jorden lossnar. Skölj och skala med potatisskalare under rinnande vatten, då försvinner den klibbighet som annars uppstår. Skär i lillfingerlånga stavar och lägg dem i vatten med salt eller citron så att de inte mörknar.

2
2. Smält smöret i en stekpanna, lägg i timjankvisten och strax därefter svartrötterna. Stek en stund på medelhög temperatur.

3
3. Pressa över apelsinsaft och krydda med apelsinskal, salt och peppar. Lägg på ett lock och efterstek rötterna mjuka.

4
4. Lägg upp dem tillsammans med några apelsinfiléer, strö klippt persilja över.


Kommentar:
Svartrötter brukar beskrivas som fattigmanssparris, men det har nog bara med formen att göra. Smaken är god nog i sig själv och behöver inte jämföras.

FOTO LENA GRANEFELT, MATTIAS BARDÅ