Du behöver

  • clementiner, lagom många för en rymlig glasburk
  • LAG
  • 2 1/2 dl socker
  • 8 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 stjärnaniskapsel
  • några kardemummakapslar
  • några kryddnejlikor
  • citron, saft och rivet skal
  • 1 kuvert saffran
  • 1 sockerbit

Gör så här

1
1. Skär bort skalet och de vita hinnorna från clementinerna med en kniv och lägg dem i burken.

2
2. Koka upp en lag av socker och vatten.

3
3. Tillsätt kryddor och citron.

4
4. Mortla saffran med sockerbiten och lös upp det i lite av lagen innan det blandas med resten.

5
5. Häll den heta lagen över frukterna och stäng burken direkt.

6
6. Ställ den kallt när den svalnat. Håller minst en vecka i kylskåp.

7
7. Dela clementinerna i två eller fyra delar och servera med en klick lätt vispad grädde.


Kommentar:
Inkokta hela clementiner är så vackra i sin burk att det känns svårt att äta upp dem. Lyckligtvis är de enkla att göra och clementinsäsongen är dessutom hyggligt lång.

FOTO LENA GRANEFELT, MATTIAS BARDÅ