Du behöver

  • 1 1/2 dl gröna linser
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 kvistar färsk oregano
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1/2 hönsbuljongtärning
  • 1 tomat, skållad och skalad
  • 2 salladslökar, strimlade
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 300 g laxfilé
  • 1 tsk rapsolja
  • riven pepparrot

Gör så här

1
Skölj linserna och blötlägg dem i kallt vatten 2–3 timmar. Låt dem rinna av i durkslag. Fräs dem tillsammans med lök, vitlök och oregano i en gryta med olivolja. Häll på vatten och vin, lägg i buljongtärningshalvan. Koka linserna mjuka i cirka 20 minuter, vätskan ska vara nästan inkokt. Dela, kärna ur och tärna tomaten. Blanda den, salladslöken, olivolja, citronsaften, salt och svartpeppar i linsgrytan.

2
Skär laxfilén i avlånga bitar. Trä upp dem på bambuspett och stek dem runt om i 2 minuter i het panna med lite rapsolja, salta. Lägg upp linsgrytan i små skålar och servera spetten till. Toppa med riven pepparrot.