Du behöver
- 1 1/2 dl gröna linser
- 1/2 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 3 kvistar färsk oregano
- 2 msk olivolja
- 4 dl vatten
- 1 dl vitt vin
- 1/2 hönsbuljongtärning
- 1 tomat, skållad och skalad
- 2 salladslökar, strimlade
- 1 1/2 msk olivolja
- 1 msk pressad citron
- salt och nymalen svartpeppar
- 300 g laxfilé
- 1 tsk rapsolja
- riven pepparrot
Gör så här
1
Skölj linserna och blötlägg dem i kallt vatten 2–3 timmar. Låt dem rinna av i durkslag. Fräs dem tillsammans med lök, vitlök och oregano i en gryta med olivolja. Häll på vatten och vin, lägg i buljongtärningshalvan. Koka linserna mjuka i cirka 20 minuter, vätskan ska vara nästan inkokt. Dela, kärna ur och tärna tomaten. Blanda den, salladslöken, olivolja, citronsaften, salt och svartpeppar i linsgrytan.
2
Skär laxfilén i avlånga bitar. Trä upp dem på bambuspett och stek dem runt om i 2 minuter i het panna med lite rapsolja, salta. Lägg upp linsgrytan i små skålar och servera spetten till. Toppa med riven pepparrot.