Du behöver

  • 8 dl vetemjöl, gärna dinkel
  • 1/2 tsk salt
  • 5 tsk bakpulver
  • 1/2 dl (30 g) pistagekärnor
  • 1 dl (40 g) valnötskärnor
  • 1 dl (20 g) mjuktorkade aprikoser
  • 1/2 dl (35 g) russin
  • 100 g smör
  • 4 dl naturell yoghurt

Gör så här

1
Ta undan 1 matsked av mjölet. Blanda resten av det med salt och bakpulver i bunke. Vänd nötter och frukt i den lilla mjölmängden.

2
Skär smöret i stavar och finfördela dem i stora mjölmängden med fingrarna till en grynig massa. Blanda i frukt och nötter, rör i yoghurt (eller fil).

3
Fördela smeten i papprad brödform på 1 1/2 liter och grädda genast 55–60 minuter i 150 grader varm ugn. Lyft brödet ur formen med hjälp av papperet, låt svalna inlindat i handdukar. Bör ätas inom ett dygn, kan rostas.

4
Packa så här: Skiva brödet med vass vågig brödkniv, lägg samman det igen och frakta gärna i brödformen med plastpåse omkring.

5
TIPS! Nötterna kan uteslutas.