Du behöver
- 1 st vaniljstång
- 5 dl strösocker
- 4 st blodapelsin
- 4 st apelsiner blonda
- 3 st blodgrape
- 3 st blonda grape
- vaniljkesella 1-2 burkar
Gör så här
1
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skär vaniljstången i bitar. Lägg socker, frön och bitarna av vaniljstången i en matberedare. Kör i 2–3 minuter så att sockret blir grått.
2
Filéa all citrusfrukt genom att skala den med en vass kniv så att även det vita tas bort. Skär sedan ut varje klyfta mellan hinnorna ner i en bunke. Pressa ur juicen ur skroven ner i bunken.
3
Sila av juicen och mät upp
4
5 dl. Häll den i en kastrull och lägg i vaniljsockret. Hetta upp och rör om så att sockret löser sig, låt svalna.
5
Så här långt kan förberedas dagen före. Häll på lagen 1 timme före servering. Servera med vaniljkesella eller vaniljglass.