Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl strösocker
  • 4 st blodapelsin
  • 4 st apelsiner blonda
  • 3 st blodgrape
  • 3 st blonda grape
  • vaniljkesella 1-2 burkar

Gör så här

1
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skär vaniljstången i bitar. Lägg socker, frön och bitarna av vaniljstången i en matberedare. Kör i 2–3 minuter så att sockret blir grått.

2
Filéa all citrusfrukt genom att skala den med en vass kniv så att även det vita tas bort. Skär sedan ut varje klyfta mellan hinnorna ner i en bunke. Pressa ur juicen ur skroven ner i bunken.

3
Sila av juicen och mät upp

4
5 dl. Häll den i en kastrull och lägg i vaniljsockret. Hetta upp och rör om så att sockret löser sig, låt svalna.

5
Så här långt kan förberedas dagen före. Häll på lagen 1 timme före servering. Servera med vaniljkesella eller vaniljglass.