Du behöver
- 8 små eller 4 stora päron
- 5 dl koncentrerad lingondricka
- ca 2 dl vatten
- 1/2 dl strösocker
- 1 kanelstång
- 1 dl frysta lingon
- 2 1/2 dl vaniljsås att vispa
- några myntablad till dekoration
Gör så här
1
Skala päronen, dela dem i halvor, skär ur kärnhusen med en tesked eller kuljärn, skär bort blomfästet.
2
Lägg päronen i en vid panna så att de ryms utan att ligga på varandra. Häll över lingondricka och tillsätt vatten tills det precis täcker. Strö socker över och lägg i en kanelstång. Koka upp och låt koka 5–8 minuter så de blir halvmjuka.
3
Ta pannan av plattan och ställ den svalt. Lägg på lock och låt
4
päronen kallna i lagen. De kan med fördel tillagas dagen före.
5
Lägg upp en eller två päronhalvor i portionsskålar, skeda upp lite av saften i skålarna, vispa
6
vaniljsåsen till fast skum och spritsa i urgröpningarna. Strö på knappt tinade lingon vid servering. Pynta
7
eventuellt med några myntablad.