Du behöver

  • 8 små eller 4 stora päron
  • 5 dl koncentrerad lingondricka
  • ca 2 dl vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 1 dl frysta lingon
  • 2 1/2 dl vaniljsås att vispa
  • några myntablad till dekoration

Gör så här

1
Skala päronen, dela dem i halvor, skär ur kärnhusen med en tesked eller kuljärn, skär bort blomfästet.

2
Lägg päronen i en vid panna så att de ryms utan att ligga på varandra. Häll över lingondricka och tillsätt vatten tills det precis täcker. Strö socker över och lägg i en kanelstång. Koka upp och låt koka 5–8 minuter så de blir halvmjuka.

3
Ta pannan av plattan och ställ den svalt. Lägg på lock och låt

4
päronen kallna i lagen. De kan med fördel tillagas dagen före.

5
Lägg upp en eller två päron­halvor i portionsskålar, skeda upp lite av saften i skålarna, vispa

6
vaniljsåsen till fast skum och spritsa i urgröpningarna. Strö på knappt tinade lingon vid servering. Pynta

7
eventuellt med några myntablad.