Du behöver

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 dl nypressad citronsaft (motsvarar ca 2 citroner)
  • finrivet skal av 1 citron, gärna ekologisk
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här

1
Rör ihop strösocker, citronsaft och -skal samt sirapen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vispgrädden. Låt koka upp på hög temperatur och koka sedan på medelvärme.

2
Ställ under tiden upp knäckformar på en bricka. Rör om i kolan då och då och fortsätt koka tills termometern visar

3
122 grader, eller tills smeten håller för att göra kulprov. Fördela smeten i formarna och låt stelna i rumstemperatur.


Kommentar:
Tips! Använd gärna en termometer för att få rätt konsistens på kolorna, men har du ingen termometer kan du i stället göra kulprov. Fyll då ett glas med iskallt vatten när kolan börjar tjockna, droppa ner lite av kolasmeten i vattnet och vänta några sekunder. Kan du därefter rulla smeten till en ganska fast kula är kolan klar. Koka annars kolan lite längre och gör kulprov på nytt.