Du behöver

  • Palsternackor
  • 400 g palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • Sås
  • 4 vitlöksklyftor med skalet kvar
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 dl rött vin
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 msk röd balsamvinäger
  • 1 lagerblad
  • 1 msk majsenaredning
  • 2 msk smör
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Lammfärsspett
  • 500 g lammfärs
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 2 msk hackad, färsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • rikligt med nymalen svartpeppar
  • 8 bambuspett

Gör så här

1
Palsternackor

2
Värm ugnen till 175 grader.

3
Skala palsternackorna och dela dem i fjärdedelar på längden. Lägg i en ugnsfast form och ringla på olivolja. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Salta.

4

5
Sås

6
Lägg vitlöksklyftorna i samma form som palsternackorna i cirka 15 minuter så de blir mjuka.

7
Lägg sockret i en kastrull och ställ på spisen.

8
Häll på vin, vatten, fond och vinäger och tillsätt lagerbladet.

9
Koka såsen i 8–10 minuter, red av med majsenaredningen. Tryck ut det mjuka vitlöksköttet ur skalen och lägg det i såsen, ta bort lagerbladet.

10
Mixa såsen med en stavmixer. Vispa i smöret, krydda med salt och svartpeppar.

11

12
Lammfärsspett

13
Arbeta ihop färs, lök, vitlök, olivolja, ägg och kryddor till en jämn smet. Forma smeten runt spetten och stek dem i torr stekpanna, runt om i 6–7 minuter. Servera med såsen och palsternackorna.