Du behöver
- Palsternackor
- 400 g palsternackor
- 1 msk olivolja
- salt
- Sås
- 4 vitlöksklyftor med skalet kvar
- 1 msk strösocker
- 1 1/2 dl rött vin
- 2 1/2 dl vatten
- 1 msk konc kalvfond
- 1 msk röd balsamvinäger
- 1 lagerblad
- 1 msk majsenaredning
- 2 msk smör
- salt och nymalen svartpeppar
- Lammfärsspett
- 500 g lammfärs
- 1 liten gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 msk olivolja
- 1 ägg
- 1/2 dl hackad persilja
- 2 msk hackad, färsk timjan
- 1/2 tsk salt
- rikligt med nymalen svartpeppar
- 8 bambuspett
Gör så här
1
Palsternackor
2
Värm ugnen till 175 grader.
3
Skala palsternackorna och dela dem i fjärdedelar på längden. Lägg i en ugnsfast form och ringla på olivolja. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Salta.
4
5
Sås
6
Lägg vitlöksklyftorna i samma form som palsternackorna i cirka 15 minuter så de blir mjuka.
7
Lägg sockret i en kastrull och ställ på spisen.
8
Häll på vin, vatten, fond och vinäger och tillsätt lagerbladet.
9
Koka såsen i 8–10 minuter, red av med majsenaredningen. Tryck ut det mjuka vitlöksköttet ur skalen och lägg det i såsen, ta bort lagerbladet.
10
Mixa såsen med en stavmixer. Vispa i smöret, krydda med salt och svartpeppar.
11
12
Lammfärsspett
13
Arbeta ihop färs, lök, vitlök, olivolja, ägg och kryddor till en jämn smet. Forma smeten runt spetten och stek dem i torr stekpanna, runt om i 6–7 minuter. Servera med såsen och palsternackorna.