Du behöver

  • Botten:
  • 8 skivor grovt bröd
  • 50 g smör, smält
  • Fyllning:
  • 3 dl visp- eller mellangrädde
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • salt
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vinbärssaft, lättsötad

Gör så här

1
Fodra en 1 1/2-liters brödform med plastfolie. Mixa bröd och smör och tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen.

2

3
Koka upp grädde, chilipulver, och peppar. Dra kastrullen från plattan. Vispa ner osten tills den smält helt och låt svalna. Smaka av med salt och häll i formen. Låt stelna över natten.

4

5
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter, krama ur och smält med 1 dl saft. Rör ner resterande saft och häll gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl. Skär i små bitar, doppa kniven i varmt vatten mellan snitten.

6
Servera gärna med ett glas champagne.


Kommentar:
Tips! Smaksätt efter humör och smak. Till exempel med kummin, örtkryddor eller vitlök. Vinbärssaften går bra att byta ut mot till exempel utspädd havtornsjuice eller lingondricka.