Du behöver
- 12–16 (gula) plommon
- 5 dl vatten
- 3 1/2 dl strösocker
- 1/2 vaniljstång
- skal av 1 lime
- citronmelissblad
Gör så här
1
Koka en sockerlag av vatten, socker, klyv vaniljstången och strimlade skal från halva limefrukten. Lägg plommonen i lagen när den kokt upp. Koka upp lagen igen med plommonen. Låt fasta plommon sjuda 2–3 minuter.
2
3
Lösa plommon ska enbart koka upp och kastrullen omedelbart tas av platan. Låt frukterna kallna i lagen.
4
Lägg upp plommonen med lite av lagen som spad i portionsskålar.
5
6
Garnera med nya limestrimlor från resten av limefrukten och citronmelissblad. Kan serveras med vispad grädde för den som så önskar.
Plommonen kan skalas på samma sätt som tomater. Lägg dem i en sil och sänk ner dem i kokande vatten tills skalen spricker. Spola plommonen kalla och dra av skalen.
Tycker man inte det gör något kan skalen sitta på, även skalen ger smak åt frukten. Pricka då genom skalen med en gaffel.