Du behöver

  • 800 g gul lök eller silverlök
    2-3 hela skalade vitlöksklyftor
    2 stjälkar selleri, finskurna
    1 fintärnad morot
    100 g tärnat, rimmat stekfläsk
    1 liter köttbuljong av tärning
    4 msk olivolja
    1 dl makaroner
    1 tsk salt
    (färsk) timjan
    2 krm svartpeppar

Gör så här

1
Skala och skiva lökarna tunt. Det går fort med matberedarens skivskiva. Gör i ordning vitlök, selleri, morot, fläsk och buljong.

2
Hetta upp oljan och fräs fläsktärningarna ett ögonblick så att oljan tar smak. Lägg i lök och övriga grönsaker. Fräs tills löken är blank.

3
Häll i buljongen och koka upp. Skumma om nödvändigt, lägg locket på glänt och låt soppan småkoka 30 minuter. Tillsätt makaronerna mot slutet av koktiden, enligt koktiden som angivits på förpackningen. Smaka av med salt, timjan och peppar.

4
Servera rostat bröd till, brett med lättmargarin som avsmakats med pressad vitlök.


Kommentar:
För en mildare soppa kan lökskivorna vattnas ur i rikligt med kallt vatten cirka 1 timme före tillagning. Då blir löken också snällare för magen.