Du behöver

  • 2 rejäla knippen grön sparris à 400–500 g
  • 1/2 gul lök, skivad
  • 1 msk olivolja
  • 9 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 dl plockad, färsk körvel
  • olivolja att droppa i

Gör så här

1
Skär bort den nedre, träiga delen av sparrisen. Skiva resten men spara knopparna. Koka dem i saltat vatten, spola kallt, lägg åt sidan.

2
Fräs den skivade sparrisen och löken i olivoljan i en stor kastrull utan att den får färg. Häll på vatten, buljongtärning och grädde. Koka i 7–8 minuter. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med vit balsamvinäger, salt och vitpeppar. Servera soppan kall eller varm med sparrisknopparna, körvel och lite olivolja i.