Du behöver

  • 1 liter vinbärsblad, hårt packade
  • 3 citroner
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 1/2 liter socker
  • 60 g citron- eller vinsyra

Gör så här

1
Plocka vinbärsblad, lite här och där på busken. Det är viktigt att inte plocka busken helt ren på våren. Då kan det bli färre bär i sommar. Tvätta citronerna väl och skiva dem tunt. Varva blad och citroner i en bunke eller ett sten-

2
godskrus. Använd inte keramikkrus, eftersom syran kan lösa ut eventuellt bly i glasyren.

3
Koka upp vatten och rör ner socker och citron- eller vinsyra. Passa noga så att det inte kokar över. Häll den heta sockerlagen över citronerna och vinbärsbladen. Täck kärlet och låt stå i kylskåp i cirka en vecka. Rör om då och då.

4
Servera med is och några citronskivor och blad. Det blir vackert. Sila citronskivorna och bladen från det som blir över. Frys in saften eller häll i flaskor som får stå kallt.