Du behöver
- 1 kg fläskkarré med ben
- 1 tsk citronpeppar
- 1 tsk timjan
- Pestofyllning:
- 1 dl pinje- eller hasselnötter
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kruka färsk basilika
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl riven parmesanost
- Risotto:
- 1 gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 dl avorioris
- 1 påse saffran
- 4 dl kycklingbuljong (fond + vatten) + ev. mer till spädning
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 dl riven parmesanost
- grovmalen svartpeppar
- ev. salt
- Att äta till:
- 500 g lättkokt broccoli
- brytbröd
Gör så här
1
Gnid in fläskkarrén med citronpeppar och timjan. Låt den stå och “dra” medan du gör peston.
2
Mixa nötter, vitlök och basilika. Tillsätt oljan droppvis och sist parmesanosten.
3
Gör ett hål med till exempel ett slipstål rätt igenom karrén. Fyll med peston och lägg karrén i en ugnssäker form med en termometer i mitten.
4
Stek i 175 grader varm ugn tills termometern visar 80 grader. Det tar cirka 1 1/2 timme. Linda in steken i alfolie och låt eftersteka i rumstemperatur 10-15 minuter.
5
Fräs lök och vitlök till risotton i en stor kastrull. Tillsätt ris och saffran.
6
Häll över buljongen. Koka upp och låt puttra på låg värme 20-25 minuter. Tillsätt lite mer buljong om vätskan kokat in, riset ska vara lite blött. Tillsätt grädde och parmesanost. Rör om över svag värme till krämig konsistens.
7
Smaka av med peppar och eventuellt salt. Servera med lättkokt broccoli och brytbröd.
Med det här receptet vann Anette första pris i Icakurirens tävling “Den godaste karrén”.