Du behöver

  • 1 kg fläskkarré med ben
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 tsk timjan
  • Pestofyllning:
  • 1 dl pinje- eller hasselnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • Risotto:
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 dl avorioris
  • 1 påse saffran
  • 4 dl kycklingbuljong (fond + vatten) + ev. mer till spädning
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • grovmalen svartpeppar
  • ev. salt
  • Att äta till:
  • 500 g lättkokt broccoli
  • brytbröd

Gör så här

1
Gnid in fläskkarrén med citronpeppar och timjan. Låt den stå och “dra” medan du gör peston.

2
Mixa nötter, vitlök och basilika. Tillsätt oljan droppvis och sist parmesanosten.

3
Gör ett hål med till exempel ett slipstål rätt igenom karrén. Fyll med peston och lägg karrén i en ugnssäker form med en termometer i mitten.

4
Stek i 175 grader varm ugn tills termometern visar 80 grader. Det tar cirka 1 1/2 timme. Linda in steken i alfolie och låt eftersteka i rumstemperatur 10-15 minuter.

5
Fräs lök och vitlök till risotton i en stor kastrull. Tillsätt ris och saffran.

6
Häll över buljongen. Koka upp och låt puttra på låg värme 20-25 minuter. Tillsätt lite mer buljong om vätskan kokat in, riset ska vara lite blött. Tillsätt grädde och parmesanost. Rör om över svag värme till krämig konsistens.

7
Smaka av med peppar och eventuellt salt. Servera med lättkokt broccoli och brytbröd.


Kommentar:
Med det här receptet vann Anette första pris i Icakurirens tävling “Den godaste karrén”.