Du behöver
- 50 g jäst
 - 1 l Ljummet vatten
 - 8 dl rågkross eller vetekross
 - 2 tsk salt
 - 5 dl grahamsmjöl
 - vetemjöl ca 12 dl
 
Gör så här
1
                Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör till jästen löser sig. Tillsätt kross, salt och mjöl. Arbeta ihop degen som blir ganska lös.
            
2
3
                Smörj och mjöla tre avlånga 1 1/2 liters formar. Fördela degen i formarna och platta till den med mjölad hand. Täck formarna med bakduk och jäs 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda cirka 1 timme på nedersta falsen. Stjälp bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.
            

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Detta är ett av flera recept som är en smakstart på dagen.