Du behöver
- 1 kg lax benfri, frusen, mellanbit med skinn
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl salt
- 3 st dillkvistar grovt hackade
- 3 cl lime Finlandia
- 10 st vitpepparkorn grovt hackade
Gurkspaghetti:
1 st gurka skalad och urkärnad
0.5 dl sweet chilisås
Gör så här
1
Putsa och torka fiskbiten. Blanda socker och salt och gnid in fisken. Lägg fisken på ett fat med skinnsidan nedåt. Strö över dillen, häll på vodkan och strö över vitpeppar. Låt stå i rumstemperatur tills salt och peppar löst sig.Täck med plastfilm och ställ in fisken i kylen. Låt den stå i 2 dygn. Vänd den då och då.
2
Gör gurkspaghettin genom att skiva den skalade gurkan tunt på längden. Skär långa fina strimlor på längden och lägg dem i ett durkslag. Strö över lite salt, lägg på en tyngd och ställ durkslaget över en skål. Låt det stå i kylen och rinna av under natten.
3
Blanda i sweet chilisås och smaka eventuellt av med mer salt.
4
Skrapa av dill och kryddor från laxen och skär den i tunna skivor.
5
Täck fyra tallrikar med laxskivorna och placera gurkspaghettin som en liten hög i mitten.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows
Ur boken “mat från Spa”, från Selma Lagerlöf Quality Spa/ICA bokförlag