Du behöver

  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 1 1/2 dl ljummen mjölk
  • 50 g halvsmält smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 kryddmått salt
  • 4 1/2-5 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 3 st (ca 600 g) syrliga äpplen,
  • urkärnade, med skal
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här

1
Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smöret, uppvispat ägg, socker och salt.

2
Arbeta in mjölet till en smidig deg som inte ska vara för fast. Täck över och ställ den att jäsa till dubbel storlek, 30-40 minuter.

3
Gör under tiden fyllningen:

4
Skär äpplena i bitar och koka dem mjuka med kanel, socker och en gnutta vatten. Koka under lock på medelvärme.

5
Mosa i matberedare och smaka av med kanel. Låt svalna.

6
Klappa ut degen till en kaka och lägg den i en smord, rund form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Kläm degen helt upp utmed kanten inuti formen. Bred ut fyllningen på degbotten.

7
Sätt in kakan, utan att jäsa den ytterligare, på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Grädda i cirka 25 minuter tills kakan fått fin färg. Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå 5 minuter i formen innan kanten tas bort. Låt svalna.

8
Servera kakan ljummen till kaffe. Dofta gärna över florsocker, som kommer att ligga kvar på kakkanten, men smälta rätt fort ovanpå den fuktiga fyllningen.

9
Kakan kan frysas, och ljummas i ugn före servering.


Kommentar:
Från Danmark kommer denna kaka, gjord på vetedeg med jäst och frisk fyllning av äpplen med kanel. En riktigt god vardagskaka.
Tips:
Fyllningen kan göras på cirka 4 dl köpt äppelmos som avsmakas med kanel och vaniljsocker.