Du behöver
- 5 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 1.5 msk smör eller margarin
- 25 g jÀst
- 1.5 dl mjölk
- 1 st Àgg
kavlas in:
75 g smör eller margarin
pensling och garnering:
1 st Àgg + 1
vallmofrö blÄtt
Gör sÄ hÀr
Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Smula ner matfettet. Lös jÀsten i den kalla mjölken och tillsÀtt vÀtskan tillsammans med lÀtt uppvispat Àgg. Arbeta samman degen tills den Àr smidig. LÀgg en handduk över och sÀtt degen att jÀsa minst 45 minuter. Degen kan annars jÀsa i en övertÀckt bunke i kylskÄpet över natten. DÄ Àr den klar att kavlas i gryningen.
SÄ kavlar du lekande lÀtt:
Om degen blivit seg och vill dra ihop sig under kavlingen sÄ lÄt den vila en minut. DÄ slappnar vetemjölets glutentrÄdar av sÄ att du kan kavla degplattan till rÀtt mÄtt. Strö mjöl under degplattan med jÀmna mellanrum och tryck inte för hÄrt med kaveln. Allt blir kletigt om det kavlas hÄl pÄ degsjoken sÄ att fett kommer loss. Kavla diagonalt pÄ degplattan, en gÄng Ät vÀnster, nÀsta gÄng Ät höger, med lÄnga lÀtta tag.