Du behöver
- 50 g jäst
- 1 1/2 dl mjölk, 37 grader
- 2 msk strösocker
- 2 ägg
- 100 g rumsvarmt smör
- ca 6 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 1/2 dl strösocker
- 2 msk malen kanel
- Glasyr:
- 1 1/2 dl siktat florsocker
- ca 1 msk pressad saft av lime eller apelsin
- (1/2 dl grovhackade pistagenötter)
Gör så här
1
Blanda ut jästen i mjölken, tillsätt socker, ett ägg i taget, smöret och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, gärna med elvispens degkrokar. Låt jäsa 45 minuter under bakduk, på dragfri plats.
2
Arbeta samman degen på bakbordet, dela den i två lika bitar. Kavla eller platta varje deghalva till en rektangel, 30×45 cm.
3
Strö socker och kanel jämnt ovanpå.
4
Vik varje rektangel i fyra delar på längden, med skarven väl instoppad underst. Dela längderna i sicksack till 8 trekanter vardera. Lägg på papprade plåtar och låt jäsa övertäckta ca 20 minuter. Grädda mitt i 225-gradig ugn ca 5 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk. Kan eventuellt frysas, utan glasyr.
5
Glasera strax före servering med florsocker, utrört med citrussaft. Strö över grovhackade pistagenötter eller cashewnötter innan glasyren stelnat.