Du behöver

  • 5 st apelsiner stora
  • 3.5 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  • 6 st stjärnanis
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk vaniljsocker

Mjuk tryffel:

200 g mörk choklad
2.5 dl vispgrädde
2 msk citruslikör

Garnering:

mörk choklad chokladrasp, riven
citronmelissblad
stjärnanis ytterligare 6

Gör så här

1
Skala 4 apelsiner med vass kniv så att fruktköttet blir hinnfritt. Skär sedan ut varje klyfta så att hela klyftan blir hinnfri. Lägg klyftorna i en djup tallrik.

2
Pressa 1 apelsin. Koka upp vatten, socker, anis och saffran. Låt svalna lite innan den pressade apelsinsaften och vaniljsockret tillsätts. Häll lagen över apelsinklyftorna. Ställ åt sidan.

3
Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt grädde och likör. Hetta upp försiktigt under omrörning tills chokladen smält. Låt blandningen bli riktigt kall och vispa den med elvisp till fast skum. Spritsa eller klicka tryffelmassan genast i en topp mitt på var sin stor tallrik. Skulle den mjuka massan få vänta lite blir den lite stel, men går att röra upp.

4
Ta upp klyftorna och lägg dem som blomblad runt om tryffeltoppen. Häll på av lagen “såsom en spegel”. Garnera tryffeln med lite chokladrasp och lägg lite citronmelissblad vid sidan om. Lägg också gärna stjärnanis vid sidan om som dekoration.


Kommentar:
Låt den här desserten bli avslutningen på en festmiddag som inleddes med tomat-spenat-mousse med sparrissallad och med pepparbiff med James Bond-sås som varmrätt.

Portioner
4 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows