Du behöver
- 100 g kavring
- 50 g smör eller margarin
- salt
- 1-2 gelatinblad
- 2 1/2 dl crème fraîche
- 1 dl mjölk
- 2-3 krm pepparrot, riven
- 1 äpple, finrivet
- 1 dl purjolök, finhackad
- 1 lime
- 4-6 stora skivor rökt lax
- salt
- peppar
- Till servering:
- 250 g fransk blandsallad
- limeklyftor
Gör så här
1
Mixa kavring med smält smör och smaka av med lite salt. Tag två stora pepparkaksformar (hjärtformade) och klä dem med plastfolie. Placera dem på ett fat täckt med bakplåtspapper.
2
Täck hjärtanas bottnar med brödsmeten, tryck till väl så det blir en 5 mm tjock botten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda crème fraîche, mjölk, pepparrot, äpple och purjo. Pressa ner saften från en halv lime och smaka av med salt och peppar. Smält gelatinet tillsammans med lite vatten i ett vattenbad på spisen. Rör ner gelatinet i smeten.
3
Fyll hjärtformen med blandningen. Låt stå i kyla cirka 30 minuter. Lossa försiktigt formen så att inte hjärtat går sönder. Garnera hjärtana med rökt lax. Servera med sallad och limeklyftor.
Tips!
Några droppar olivolja och limerasp dekorerar tallriken fint.
Rätten passar även utmärkt som förrätt. Gör på samma sätt men använd små pepparkaksformar i stället. Satsen räcker till 4 förrätter.