Du behöver

  • 200 g smör eller
  • margarin
  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 1 pkt saffran
  • 1.5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Äppelmarinad

4 st äpplen
2 dl rött vin
4 msk socker
1 msk kanel
2 tsk kardemumma

Glasyr

100 g philadelphiaost
50 g smör mjukt
2.25 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran

Gör så här

Kärna ur och skär äpplena i klyftor med skalet på. Vin, socker och kryddor blandas i en kastrull. Låt det hela få ett snabbt uppkok. Blanda sedan i äpplena och låt det dra under tiden kakan tillreds. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran. Rör i matfett och mjölken. Blanda sedan ihop mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm). Häll av marinaden från äppelklyftorna och tryck ned dem i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45 min. Låt kakan svalna. Vispa samman alla ingredienserna till glasyren och bred den över kakan.