Du behöver

  • 750 g jordärtskockor
  • 1 st potatis
  • purjolök ca 15 cm av det vita
  • 5 dl vatten
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl grädde
  • 1 st äggula
  • renstek rökt
  • kryddkrasse
  • vitt formbröd
  • smakrik ost

Gör så här

1
Skala jordärtskockorna och potatisen. Ansa och skölj purjolöken. Skär alltsammans i bitar. Koka dem mjuka i vattnet i en kastrull. Passera dem tillsammans med kokspadet genom en stålsikt eller finfördela dem i en

2
matberedare till en slät puré. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt buljongen och koka upp alltsammans. Smaksätt med salt och peppar.

3

4
Vispa samman grädde och äggula i en soppskål. Häll över den heta soppan under vispning. Eller vispa ner äggblandningen i den heta soppan i kastrullen. Obs! Soppan får inte koka efter detta, för då skär den sig och blir flockig.

5
Häll upp soppan i heta fat eller skålar. Lägg i ett klipp kryddkrasse och strimlor av renstek. Servera gratinerade ostsnittar till.

6
Ostsnittar: Kantskär vitt formbröd. Dela varje skiva i två trianglar. Lägg på rikligt med riven smakrik ost. Gratinera snittarna i 225 grader varm ugn tills osten smält och fått fin färg.