Du behöver
- 750 g jordärtskockor
- 1 st potatis
- purjolök ca 15 cm av det vita
- 5 dl vatten
- 5 dl grönsaksbuljong
- salt
- vitpeppar
- 1 dl grädde
- 1 st äggula
- renstek rökt
- kryddkrasse
- vitt formbröd
- smakrik ost
Gör så här
1
Skala jordärtskockorna och potatisen. Ansa och skölj purjolöken. Skär alltsammans i bitar. Koka dem mjuka i vattnet i en kastrull. Passera dem tillsammans med kokspadet genom en stålsikt eller finfördela dem i en
2
matberedare till en slät puré. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt buljongen och koka upp alltsammans. Smaksätt med salt och peppar.
3
4
Vispa samman grädde och äggula i en soppskål. Häll över den heta soppan under vispning. Eller vispa ner äggblandningen i den heta soppan i kastrullen. Obs! Soppan får inte koka efter detta, för då skär den sig och blir flockig.
5
Häll upp soppan i heta fat eller skålar. Lägg i ett klipp kryddkrasse och strimlor av renstek. Servera gratinerade ostsnittar till.
6
Ostsnittar: Kantskär vitt formbröd. Dela varje skiva i två trianglar. Lägg på rikligt med riven smakrik ost. Gratinera snittarna i 225 grader varm ugn tills osten smält och fått fin färg.