Du behöver

  • 2 kg lammstek med ben
  • 25 st steklök
  • 0.75 dl japansk soja
  • 1 st pressad citron
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk salvia hackad färsk
  • 2 msk enbär grovt krossade
  • 1 tsk svartpeppar grovmalen
  • salt

Gör så här

1
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Torka noga av steken och lägg den i en långpanna. Sätt in i ugnen. Rör ihop soja, citron, vitlök, salvia, enbär och svartpeppar. Pensla steken på ovansidan. Stek i 30 minuter. Skala lökarna under tiden. Vänd steken och pensla undersidan. Lägg lökarna vid sidan om och pensla dem. Slå lite vatten runt stek och lök.

2
Stick in en köttermometer i tjockaste delen av steken. Stek tills innertemperaturen visar 65 grader för rosa stek och 70 för nästan genomstekt. Pensla steken då och då tills kryddblandningen är slut. Se till att inte långpannan kokar torr under stektiden. Slå i så fall på lite vatten. Svep in steken i smörpapper och låt den vila i minst 20 minuter innan du skär upp den. Salta därefter lätt.