Du behöver

  • 7 st lax skinn- och benfria skivor rå
  • 0.5 dl citron
  • 1/2-1 dl olivolja
  • 1 st schalottenlök (eller liten gul lök)
  • 1 st gräslök knippa

Gör så här

1
Blanda nypressad citron, olivolja och finhackad lök till marinad i en vid skål. Låt laxskivorna ligga i marinaden några minuter tills de ljusnar, men fortfarande är lite rosa inuti. Lägg upp skivorna med lite av den tillhörande marinaden på ett stort fat eller en stor tallrik och låt laxen stå kallt någon timme.

2
Hacka drygt hälften av gräslöken smått och strö över laxen. Garnera med några hela, korslagda gräslöksstrån.


Kommentar:
Självklart lagas det utsökta laxrätter i Norge, som exporterar mer lax än något annat land i världen. Olav Strømstad, souschef på eleganta Hotell Neptun i Bergen, kan konsten att laga lyxigt läckra laxrätter.
Länkar till fler av Olavs läckra laxrätter hittar du nedan!