Du behöver

  • 2.5 kg lammlår
  • 3 st vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar

Marinad:

6 dl rödvin torrt
1 dl olivolja
3 msk vinäger
2 tsk salt
3 st vitlök klyftor strimlad
3 tsk rosmarin

Gör så här

1
Stick 5-6 hål på var sida av lammsteken. Gnid in den med salt och peppar både runt om och i hålen. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i mindre bitar. Tryck ner vitlöksbitar i hålen.

2
Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg lammsteken i en tättslutande plastpåse och häll på marinaden. Förslut den och låt den ligga i en form i kylskåpet 8-10 timmar. Vänd efter halva tiden.

3
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram lammsteken och lägg den på ett galler över en långpanna. Spara marinaden. Den ska hällas över steken efter 20 minuter.

4
Ugnsbaka steken i 20 minuter. Häll på marinaden och stek vidare i cirka 40 minuter tills termometern visar 72 grader. Ös den då och då.

5
Ta upp steken på en skärbräda. Låt den vila en stund innan den trancheras.