Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg

Fyllning:

200 g hallon färska eller frysta
2 dl hallonsylt
0.5 dl florsocker
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

1 dl röd vinbärsgelé
1 tsk florsocker

Gör så här

1
Koka upp vatten och matfett. Tillsätt mjölet och rör om med en trägaffel. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kanter. Lyft kastrullen från värmen och låt smeten svalna något.

2
Tillsätt två av äggen, ett i taget under kraftig omrörning. Vispa det tredje ägget och tillsätt lite åt gången tills smeten är lagom fast att spritsa. Petit-chou-smet som blir lös höjer sig inte i ugnen.

3
Spritsa ringar på ett bakplåtspapper där du ritat 10 ringar med 6 cm i diameter. Lämna 5 cm utrymme till nästa ring.

4
Grädda mitt i 225 grader varm ugn. Sänk värmen efter 10 minuter till 200 grader och grädda vidare i 10 minuter. Öppna inte ugnsluckan förrän efter drygt 10 minuter. Petit-chouer är nämligen mycket känsliga för drag och sjunker lätt ihop.

5
Ta ut petit-chouerna när de är fasta och gyllenbruna. Stick hål i dem med en riktigt vass kniv så att ångan får pysa ut. Stäng av ugnsvärmen. Låt petit-chouerna stå kvar i ugnen med ugnsluckan på glänt 5 minuter. Ta ut och låt dem kallna på galler.

6
Smält geléet i en liten kastrull medan ringarna gräddas.

7
Dela de färdiga ringarna med vass kniv i över- och underdelar. Pensla överdelarna med gelé.

8
Fördela sylten och bären på ringarnas underdelar.

9
Vispa grädden med vaniljsocker till fast och spritsbar konsistens.

10
Spritsa grädde ovanpå sylten och lägg på ringarnas översidor.

11
Strö allra sist över lite florsocker.


Kommentar:
De här bakelsena är inte “petita”, alltså små, utan stora och generösa. Men de är gjorda av petit-chou-smet och har fått namn därefter. De är fyllda med hallon, men givetvis kan du välja andra bär.