Du behöver
- 175 g frysta hallon
- 0.5 dl Grand Marnier (gärna crème)
- 100 g mörk blockchoklad
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 st äggulor
- 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
- 3 st äggvitor
- 0.5 dl strösocker
Gör så här
1
Smörj noga och sockra små formar.
2
Fördela hallonen direkt i botten på de små formarna. Skeda en halv matsked likör över hallonen i varje form.
3
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta tillsammans med grädde och vaniljsocker på svag värme. Lyft bort kastrullen från värmen och vispa ner en äggula i taget samt majsstärkelsen. Sjud krämen under vispning tills den är tjock och slät och låt den sedan svalna. Den får inte koka.
4
Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt sockret mot slutet när vitorna är nästan fasta. Prova om bunken går att vända upp och ned, då är de färdigvispade.
5
Vänd ner vitorna i chokladsmeten, gärna med slickepott, utan att röra för mycket, börja med en fjärdedel av äggvitorna.
6
Häll sufflésmeten i formarna. Grädda suffléerna i 200 grader 12-15 minuter. Öppna inte ugnsluckan för tidigt, då sjunker sufflén. Servera direkt överpudrad med lite florsocker.
Tips! Suffléerna kan förberedas så att chokladkrämen är färdig att blandas med äggvitorna. Sedan är det bara att grädda. Suffléerna kan också frysas färdiga men ogräddade och sedan gräddas frysta i 150 graders ugn cirka 25 minuter, eller tinade i 200 grader 12-15 minuter. Känn med en sticka att de “stannat” inuti.