Du behöver

  • 175 g frysta hallon
  • 0.5 dl Grand Marnier (gärna crème)
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 st äggulor
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 3 st äggvitor
  • 0.5 dl strösocker

Gör så här

1
Smörj noga och sockra små formar.

2
Fördela hallonen direkt i botten på de små formarna. Skeda en halv matsked likör över hallonen i varje form.

3
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta tillsammans med grädde och vaniljsocker på svag värme. Lyft bort kastrullen från värmen och vispa ner en äggula i taget samt majsstärkelsen. Sjud krämen under vispning tills den är tjock och slät och låt den sedan svalna. Den får inte koka.

4
Vispa vitorna till fast skum. Tillsätt sockret mot slutet när vitorna är nästan fasta. Prova om bunken går att vända upp och ned, då är de färdigvispade.

5
Vänd ner vitorna i chokladsmeten, gärna med slickepott, utan att röra för mycket, börja med en fjärdedel av äggvitorna.

6
Häll sufflésmeten i formarna. Grädda suffléerna i 200 grader 12-15 minuter. Öppna inte ugnsluckan för tidigt, då sjunker sufflén. Servera direkt överpudrad med lite florsocker.


Kommentar:
Tips! Suffléerna kan förberedas så att chokladkrämen är färdig att blandas med äggvitorna. Sedan är det bara att grädda. Suffléerna kan också frysas färdiga men ogräddade och sedan gräddas frysta i 150 graders ugn cirka 25 minuter, eller tinade i 200 grader 12-15 minuter. Känn med en sticka att de “stannat” inuti.