Du behöver

  • 6 st kycklingfiléer (ca 750 g)
  • 1 msk olja
  • 2 krm salt
  • 0.5 krm vitpeppar
  • 2 st ägg
  • 3 dl vispgrädde eller mellangrädde
  • 2 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 20 st svarta oliver
  • 50 g pistagenötter

BASILIKASÄS:

1 kruka basilika
2 st vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 dl matlagningsyoghurt

Gör så här

1
Skär en kycklingfilé i breda strimlor. Stekstrimlorna i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Låt dem svalna.

2
Skär de resterande kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg ner i en matberedare och mixa dem. Tillsätt äggen. Häll ner grädden genom matarröret medan maskinen är igång. Krydda med salt och kajennpeppar. Hacka oliverna grovt och rör ner dem och pistagenötter i kycklingsmeten.

3
Smörj en avlång form, ca 1 1/2 liter, noga med margarin eller smör. Fyll formen till hälften med kycklingfärs. Lägg på de stekta kycklingstrimlorna och häll resten av färsen i formen. Knacka formen försiktigt mot en bänk så att färsen packas hårt. Täck formen medaluminiumfolie. Ställ den i en större form eller långpanna med vatten. Grädda i 150°C, ca 1 tim. Låt patén kallna i formen och skär den sedan i skivor.

4
Basilikasås: Mixa basilikan och ev vitlöken i matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät, grön sås.