Du behöver
- Deg:
- 250 g smör
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 1 äggula
- 5 1/2 dl vetemjöl
- Fyllning:
- cirka 1 dl fast hallonsylt
- (fryspulver)
- Glasyr:
- 2 1/2 dl florsocker
- 2 msk pressad citron
- Garnering:
- geléhjärtan från lösgodisdisken
Gör så här
1
Deg: Mixa ihop smör, socker, vaniljsocker, salt, äggula och mjöl. Trilla till 2 stycken rullar, cirka 4 cm i diameter. Kyl rullarna någon timme, så blir de lätta att skiva tunt sedan.
2
Skär 40 tunna skivor av varje rulle. Använd en riktigt vass kniv och vänd rullen emellanåt så den inte blir oval av handtrycket.
3
Grädda på papprad plåt mitt i 175 grader varm ugn cirka 9 minuter. Ta ut och låt kakorna svalna på galler.
4
Kakorna kan förvaras i tät burk eller frys. Fyll och garnera dem inte förrän de ska serveras.
5
Fyllning: Om hallonsylten är lös kan man röra den fastare med cirka 1 tsk frypulver. Låt stå en stund också, sylten tjocknar efter ett tag.
6
Fäst ihop kakorna två och två med 1/2 tsk sylt.
7
Glasyr och garnering: Rör ihop siktat florsocker med citron till en jämn smet, bred den tunt på översta lagret av varje dubbelkaka. Innan glasyren stelnar gäller det att låta ett geléhjärta fastna mitt på glasyrspegeln.
För recept på fler julkakor, klicka på länkarna.