Du behöver

  • 1 dl hasselnötter
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

1
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna på hög värme några minuter. Skaka pannan ofta.

2
Stjälp upp nötterna i en handduk och gnugga bort löst “skinn” från kärnorna.

3
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker till tjockt skum. Blanda ihop mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggpöset. Blanda slutligen i smöret. Häll smeten i papprad liten ugnsform, 20×25 cm. Tryck ner nötterna i smeten och grädda kakan mitt i 175 grader varm ugn cirka 20 minuter.

4
Ta ut när kakan känns ganska stadig men inte helt fast. Låt svalna och lyft upp ur formen med hjälp av papperet. Skär i 5×5 cm stora rutor. Förvaras i kyl eller frys.


Kommentar:
För recept på fler julkakor, klicka på länkarna.