Du behöver
- 1 dl hasselnötter
- 100 g smör
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
Gör så här
1
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna på hög värme några minuter. Skaka pannan ofta.
2
Stjälp upp nötterna i en handduk och gnugga bort löst “skinn” från kärnorna.
3
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker till tjockt skum. Blanda ihop mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggpöset. Blanda slutligen i smöret. Häll smeten i papprad liten ugnsform, 20×25 cm. Tryck ner nötterna i smeten och grädda kakan mitt i 175 grader varm ugn cirka 20 minuter.
4
Ta ut när kakan känns ganska stadig men inte helt fast. Låt svalna och lyft upp ur formen med hjälp av papperet. Skär i 5×5 cm stora rutor. Förvaras i kyl eller frys.
För recept på fler julkakor, klicka på länkarna.