Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1/2 dl mörk brödsirap
  • med malt
  • 1 dl olja
  • 50 g jäst
  • 1/2-1 msk salt
  • 1 msk kummin
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • ca 7 dl vetemjöl

Gör så här

1
Värm mjölk, vatten, sirap och olja till 37 grader (fingervärme).

2
Häll det i degbunken över den smulade jästen. Vispa slätt.

3
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en slät, något kladdig men hanterlig deg.

4
Dela degen i 10 bitar. Forma dem till avlånga bröd som doppas i vetemjöl.

5
Lägg på bakplåtspapper på plåt. Skär några skåror i varje bröd.

6
Låt jäsa i cirka 40 minuter, eller till dubbel storlek (enda jäsningstillfället).

7
Grädda bröden i 225 graders ugnsvärme cirka 15 minuter.