Du behöver
- 2 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 1/2 dl mörk brödsirap
- med malt
- 1 dl olja
- 50 g jäst
- 1/2-1 msk salt
- 1 msk kummin
- 5 dl grovt rågmjöl
- ca 7 dl vetemjöl
Gör så här
1
Värm mjölk, vatten, sirap och olja till 37 grader (fingervärme).
2
Häll det i degbunken över den smulade jästen. Vispa slätt.
3
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en slät, något kladdig men hanterlig deg.
4
Dela degen i 10 bitar. Forma dem till avlånga bröd som doppas i vetemjöl.
5
Lägg på bakplåtspapper på plåt. Skär några skåror i varje bröd.
6
Låt jäsa i cirka 40 minuter, eller till dubbel storlek (enda jäsningstillfället).
7
Grädda bröden i 225 graders ugnsvärme cirka 15 minuter.