Du behöver
- 500 g valnötskärnor
- 5 dl vatten
- 12 dl strösocker
- 0.5 st vaniljstång
Gör så här
1
Lägg valnötskärnorna i kallt vatten så att det täcker. Låt dem ligga i 2 dygn. Byt vatten två gånger om dagen.
2
Koka en lag av vatten, socker och vaniljstång. Spola av nötkärnorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg kärnorna i lagen och sjud dem 10 minuter. Tillsätt lite mer vatten om lagen börjar sockra sig. Ta upp kärnorna och lägg dem i små väldiskade, varma burkar. Häll lagen het över och sätt lock på.
3
Vill man servera valnötskärnorna som kanderade, låter man dem rinna av och torka på smörpapper.
Alla kan inte skörda färska valnötter. Inte ens på Gotland, där man här och var kan se yviga träd med nötter som börjar växa till sig från mitten av juli och framåt. Men det går också utmärkt med helt vanliga, torra valnötskärnor.
Förr serverade man syltade valnötskärnor till kötträtter.
De är dessutom läckra att servera till glass och fruktsallader.