Du behöver
- 8 skivor prosciutto
- 1 stor skiva fårost
- 1 bit cheddarost
- 1 litet blomkålshuvud
- 4 sommarmorötter
- 1 gurka
- 1 knippe rädisor
- 2 avokador
- 2 färska lökar
- 4 stora tomater
- 5 bitar soltorkade tomater
- 1 huvudsallad
- 1 rucolasallad
- 1 romanasallad
- färsk basilika
- Vinägerdressing:
- 2 msk vinäger (gärna balsam)
- 4 msk olivolja
- 4-6 msk rapsolja
- några kvistar finklippt persilja
- 1 tsk ljus fransk senap
- 2 tsk torkad eller färsk dragon
- en nypa salt
- 1/2 pressad vitlöksklyfta
Gör så här
1
Rulla ihop prosciuttoskivorna och skiva fårosten i tunna skivor. Skär cheddarbiten i tärningar. Dela blomkålen i små buketter och skär upp de spröda morötterna i slantar eller stavar. Skär gurkan i skivor och skär bort blasten från rädisorna. Dela avokadorna, ta bort kärnan och lyft ut innanmätet med en matsked och skär det i skivor, droppa lite citron över skivorna så mörknar de inte.
2
Tomaterna skärs i skivor och de soltorkade klipps i remsor. De färska lökarna klipps med sax, använd även blasten. Lägg upp allt på ett eller flera serveringsfat. Klipp över basilikastrimlor.
3
Salladsbladen varvas i en separat skål, ta de sorter du har tillgång till, godast och fräschast blir förstås hemodlad direkt från landet. Blandad med dressing och nerklippta färska örter blir salladen en delikatess.
4
Vinägerdressing: Blanda alla ingredienserna utom oljorna. De droppas ner under snabb omrörning.
5
Dressingen kan spädas med vatten om du önskar en tunnare eller smalare dressing.
En verklig sommardelikatess som avrundas perfekt med en saftig jordgubbstårta!