Du behöver

  • 8 skivor prosciutto
  • 1 stor skiva fårost
  • 1 bit cheddarost
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 4 sommarmorötter
  • 1 gurka
  • 1 knippe rädisor
  • 2 avokador
  • 2 färska lökar
  • 4 stora tomater
  • 5 bitar soltorkade tomater
  • 1 huvudsallad
  • 1 rucolasallad
  • 1 romanasallad
  • färsk basilika
  • Vinägerdressing:
  • 2 msk vinäger (gärna balsam)
  • 4 msk olivolja
  • 4-6 msk rapsolja
  • några kvistar finklippt persilja
  • 1 tsk ljus fransk senap
  • 2 tsk torkad eller färsk dragon
  • en nypa salt
  • 1/2 pressad vitlöksklyfta

Gör så här

1
Rulla ihop prosciuttoskivorna och skiva fårosten i tunna skivor. Skär cheddarbiten i tärningar. Dela blomkålen i små buketter och skär upp de spröda morötterna i slantar eller stavar. Skär gurkan i skivor och skär bort blasten från rädisorna. Dela avokadorna, ta bort kärnan och lyft ut innanmätet med en matsked och skär det i skivor, droppa lite citron över skivorna så mörknar de inte.

2
Tomaterna skärs i skivor och de soltorkade klipps i remsor. De färska lökarna klipps med sax, använd även blasten. Lägg upp allt på ett eller flera serveringsfat. Klipp över basilikastrimlor.

3
Salladsbladen varvas i en separat skål, ta de sorter du har tillgång till, godast och fräschast blir förstås hemodlad direkt från landet. Blandad med dressing och nerklippta färska örter blir salladen en delikatess.

4
Vinägerdressing: Blanda alla ingredienserna utom oljorna. De droppas ner under snabb omrörning.

5
Dressingen kan spädas med vatten om du önskar en tunnare eller smalare dressing.


Kommentar:
En verklig sommardelikatess som avrundas perfekt med en saftig jordgubbstårta!