Du behöver

Pannkakor, ca 15 st:

1.5 dl vetemjöl
1.5 msk strösocker
1 krm salt
ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
15 g smör

Pistageglass:

4-8 port.

2.5 dl mjölk
2.5 dl vispgrädde
1.5 msk pistagemassa
äggulor
1.5 dl strösocker

Bär- och fruktkompott:

5 st apelsiner
1 l jordgubbar eller motsvarande m

Till garnering:

florsocker

Gör så här

1
Pannkakorna: Häll mjöl, socker och salt i en skål. Blanda ner äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och grädde. Låt smeten vila en timme före gräddningen.

2
Smält smöret och rör ner det i smeten. Grädda tunna, frasiga pannkakor.

3

4
Pistageglass: Koka upp mjölk, grädde och pistagemassa. Dra åt sidan. Vispa under tiden äggulor och socker. Blanda mjölk- och gräddblandningen med äggulorna.

5

6
Låt svalna och sedan koka upp igen till cirka 85 grader. Låt svalna och kör sedan glassmassan i glassmaskinen.

7

8
Finns ingen maskin, ta fram och vispa glassen allt emellanåt under infrysningstiden. Det blir en ganska hård vara i det senare fallet, men det är ju bara att ta ut den i god tid före serveringen, så ordnar det sig.

9

10
Kompotten: Riv skalet av de välskrubbade apelsinerna. Skala och skär loss hinnfria klyftor. Pressa ut saften

11

12
Ta en het pannkaka och fyll den med en rejäl klick av glassen. Lägg av bär- och fruktkompotten på tallriken och sikta florsocker över desserten strax innan den ska serveras


Kommentar:
TIPS: Vill du inte göra egen glass, smaka av ett paket vaniljglass med pistagemassa. Och finns inte pistagemassa i din butik – prova hasselnötsmassa, samma mängd som ovan.