Du behöver
- 1 tvättad citron
- 500 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 250 g (3 dl) strösocker
- 250 g smör eller margarin
- 2 stora ägg
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kryddnejlika
- Fyllning:
- 3 dl aprikosmarmelad
Gör så här
1
1. Börja med att riva allt det gula skalet från citronen. Själva frukten sparas till annat.
2
2. Lägg mjöl och socker i en hög på bakbordet. Forma en fördjupning i högen och stick kalla stavar av fett i en igelkottspiggig krans runt gropen. Knäck äggen i gropen och strö på kanel, nejlika och det rivna citronskalet.
3
3. Knåda ihop alltsammans med händer och tålamod, det är 10 kletiga minuter att se fram emot. Annars går det bra att blanda alla degingredienserna i matberedaren i stället. Färdig deg ska kännas som mördeg.
4
4. Skär bort 1/3 av degen och spara den. Lägg den stora degklumpen direkt på bottnen till en springform, cirka 26 cm i diameter. Platta degen jämn med handen eller en kavel så att den täcker bottnen. Spänn fast formens kant och tryck gärna upp degen på kanten någon cm. Passera eller peta bort eventuella fruktbitar från marmeladen och fördela den över degbottnen.
5
5. Kavla sista degbiten halvcentimetertjock på bakplåtspapper, ena ledden ska vara lika lång som bakformens diameter. Sporra eller skär drygt centimetertjocka strimlor och lägg som ett galler över sylten. Henrik lägger alla överblivna småbitar längs kanten och jämnar till innan kakan gräddas på galler på ugnsbottnen, cirka 45 minuter i 200-gradig ugn.
Det här receptet har Henrik Sjögren fått i arv av sin österrikiska mor som i sin tur ärvt det från sin moster. Generationerna igenom har det hävdats att denna är den äkta Linzertorten.