Du behöver

  • Ostbullar:
  • 50 g jäst
  • 4 msk olja
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 12 dl vetemjöl
  • Pensling och garnering:
  • uppvispat ägg
  • 150 g riven stark ost, t ex. cheddar
  • Carrotslaw:
  • 3-4 stora morötter
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonnaise eller 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1 1/2 dl salladsolja
  • 1 dl crème fraiche
  • salt, peppar
  • Tillbehör:
  • 10 ostbullar
  • 10 skivor rökt kalkon
  • 10 salladsblad

Gör så här

1
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och socker. Rör tills jästen är löst. Arbeta in grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet och knåda till en fast deg. Låt den jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

2
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 10 delar. Kavla ut varje bit lätt. Lägg dem på en papprad plåt. Låt bullarna jäsa i 15 minuter. Pensla med ägg och fördela den rivna osten på. Grädda i 15 minuter tills de fått fin färg.

3
Carrotslaw:

4
Skala och riv morötterna grovt. Vispa ihop ägg och senap. Tillsätt oljorna i en tunn stråle medan du vispar. Det ska tjockna till en majonnäs. Blanda med crème fraiche och rivna morötter. Krydda.

5
Snitta ostbullarna. Fördela kalkonskivorna och salladsbladen på hälften av bullarna. Fördela morotsröran ovanpå. Täck med övre delen av bullen.


Kommentar:
Vi har omarbetat receptet för “coleslaw” till en god morotsröra, “carrotslaw”. Gör den gärna dagen före så att den blir fast. När man rör crème fraiche blir den nämligen lös.