Du behöver

  • 2 dl adukibönor eller bruna bönor
  • vatten till kokning
  • 1/2-1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk, hackad timjan
  • 2 msk hackad persilja
  • Tillbehör:
  • 1 huvud färsk vitkål
  • gräddfil
  • tomater
  • gurka
  • gott, osötat bröd

Gör så här

1
Lägg bönorna i blöt, gärna kvällen före. Koka bönorna mjuka i nytt vatten cirka 20 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt salt, olivolja, ost, vitlök och kryddgrönt. Blanda försiktigt så att en del bönor fortfarande är hela.

2
Dela ett mindre vitkålshuvud i fyra eller sex klyftor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten 4-5 minuter.

3
Servera bönröran med färsk, nykokt vitkål, en klick gräddfil och lite andra färska grönsaker.


Kommentar:
Adukibönor är små, mörkt röda bönor som är mycket omtyckta i Kina och Japan. De har en mustig smak och mosar sig lätt vid kokning.
Bönorna anses vara lättsmälta. De finns på hälsokosthyllan i välsorterade butiker.