Jag har blivit uppblåst i magen av mer vegetarisk kost

Hej!
Jag och min sambo har börjat dra ner på kött i vår vardagsmat, förut åt vi kött nästan varje dag, nu satsar vi på 1-2 ggr i veckan (av både, miljömässiga-, ekonomiska- och hälsoskäl). Men jag har börjat känna mig lite märklig i magen nu efter 2-3 veckor, lite uppblåst och dålig aptit. Kan det vara något den saknar? Eller är det bara en övergångsproblematik? Eller beror det på något helt annat? I maten byter vi ofta ut köttet mot t.ex. svamp, vitkål, majs och annat vi gillar, kosten i övrigt har inte förändrats så mycket.

Svar:

Hej Frida!
Bra beslut att dra ned på kött och äta mer grönsaker tycker jag. Din uppblåsthet beror med största sannolikhet på att du ökat din grönsakskonsumtion. När man börjar äta mer grönt brukar magen protestera men det är vanligen övergående. Kål, lök, bönor och svamp är extra gasbildande. Vänj magen gradvis och blanda inte för många olika sorters grönsaker i samma måltid. Viktigt är också att tugga ordentligt.

Hälsningar
Viveca