Socker och fetma
Hej Bim!
Jag går tredje året på gymnasiet och håller nu på med ett sk. projektarbete om socker. Det har ju talats mycket nu det senaste om att det är sockret som gör oss feta.
Jag skulle vara tacksam om du kunde ta ställning till den frågan och förklara vad du tror.
Tack på förhand. / Cecilia / Cecilia
Svar:
Hej Cecilia,
Jag ska försöka att fatta mig kort. Det här är nämligen ett ämne som jag kan skriva hur mycket som helst om. Jag anser att det inte finns något specifikt livsmedel eller någon speciell livsmedelsgrupp som är orsaken till den ökade fetman. Så enkelt är det helt enkelt inte.
Visst, det är så att sedan livsmedlen blivit mindre fettrika så har sockerinnehållet blivit större. Se på produkter som har låg halt socker, där är fetthalten däremot högre. Lite granna är det som att
– hur vi än vänder oss har vi ändan bak!
Vi behöver se på helheten och vi behöver äta, som jag ser det, proteiner, kolhydrater och fetter i maten som energigivare. Dessutom behöver vi naturligtvis vitaminer och mineraler osv.
Hur som helst, sockerrika livsmedel kan vara till problem om och när man äter dem på fastande mage. Då kan man, om man har otur, hamna i en så kallad “blodsockercirkus” och det gör att vi ofta blir mer sugna och allmänt mår dåligt.
Om vi äter regelbundet, vanlig mat, varje dag, aldrig hoppar över måltider och aldrig låter det gå för lång tid mellan att vi äter så menar jag att vi klarar av att äta även sockerrika livsmedel ibland.
Min uppfattning som dietist är att många prioriterar bort det här med mat och ätande. Det går då för lång tid och vi blir sååååååååååååå hungriga, jag faktiskt skrikande sugna. Då faller vi lätt för sådant som är sött och så kan vi vara där cirkusen är igång. Vi äter, småäter, hela tiden och får totalt sett i oss för mycket energi som i förlängningen leder till ökad vikt hos många.
Om vi äter när vi äter så att säga. Vi äter en frukost, så färdigt. Det går en tid, kanske 2,5 – 3 timmar, så äter vi ett mellanmål (en frukt kanske), färdigt! Det går en tid, så äger vi en tallrik mat till lunch. Klart! Så går det några timmar innan vi tar ett mellanmål, så färdigt. Det går ytterligare lite tid och vi äter sedan en tallrik mat till middag. Vi äter, tuggar maten och när maten är uppäten, klart, färdigt. Så, om tiden tillåter tar vi så småningom en frukt kanske till kvällsmål. Förstår du? Småätandet är negativt på flera sätt. Vi äter när vi äter och då kan vi faktiskt äta lite socker också.
Dryck med socker kan också göra det svårt för oss, eftersom det ter sig att drucket socker, så att säga, inte ger någon mättnadskänsla och adderar alltså bara på det totala energiintaget. Har vi otur blir det för mycket och vi går upp i vikt.
Jag tycker ibland att sockerdebatten blir allt för hetsig. Vi försöker finna enkla lösningar och hitta BOVEN! Det finns nog inte bara en bov om vi ska prata i de termerna. Vi behöver se helheten.
Jag hoppas du blivit lite hjälpt av mina rader. Något vidare kort svar blev det ju inte…. nåja, jag önskar dig lycka till i ditt fortsatta arbete. Vänliga hälsningar Dietist Bim