Nybörjartips för vild trädgård
Hej Gunnel!
Vi flyttade till hus för första gången för ca ett år sedan. Vi har låtit trädgården växa helt fritt ett år för att se hur den såg ut och nu ser den nästan vild ut. Min fråga är när man egentligen skall klippa ner allt nu. Vi har inga fruktträd, bara ett träd som ser ut som ett körsbärsträd men utan körsbär. För övrigt har vi blommande buskar av olika slag t.ex. schersmin, klätterhortensia, rosor, rosenspirea och några till jag inte hittat vad de heter ännu. Vi har även en stor vackert blommande pion. Du har kanske ett bra tips på nybörjarböcker?
MVH och med hopp om svar
Emma / Emma Lindgren
Svar:
Oh, det finns så många bra stora böcker om trädgård nu. Karin Berglunds bok “Min trädgård” är alldeles förträfflig, tycker jag.
Den innehåller tips om det mesta i trädgården: t ex beskärning av
prydnadsbuskar och träd (fruktträd för det ska ni väl plantera något?),
lättskötta och bra perenner (fleråriga växter), hur man sår och odlar
ettårsväxter, lökväxter och grönsaker, hur gräsmattan ska skötas, gödsel- och kompostråd, marktäckning osv…
Några enkla råd från mig:
Tänk på att jorden aldrig ska ligga naken. Då lakas näringsämnen ur, ogräset får en chans att ta över och maskar och mikroorganismer i jorden vantrivs.
Täck alltid jord mellan plantor med gräsklipp, löv eller barkmull eller något annat organiskt material ( som bryts ner till jord så småningom).
Plantera gärna plantorna ganska tätt. Det är bättre att flytta bort några när de vuxit sig för stora, än att ha naken jord mellan dem.
Lägg en kompost med varvade pinnar, löv, ogräs (som inte gått i blom),
grönsaksrens och fruktrester varvad i en hög i trädgården. Skaffa också en gnagarsäker behållare där ni slänger organiskt hushållsavfall som varvas med t.ex sågspån. Det blir en utmärkt jord efter ett par år.
Samla ihop gräsklipp och lägg direktefter klippning på öppen jord runt
blommor, buskar och grönsaker.
Räfsa ihop löv nu på hösten och lägg runt buskar och i rabatter. En del kan få ligga kvar på gräsmattan som gödning. Kör över det ett par gånger med gräsklipparen så att det mals sönder i bitar.
Buskar som blommar tidigt på våren beskärs efter blomingen. De som blommar sneare på sommaren beskärs på vårvintern. Rosenspirea kan beskäras ända nere vid joden.
Rosor klipps när björken har små ljusgröna blad (musöron). Man klipper efter tre-fyra bladknoppar från marken räknat eller ca 10-15 centimeter. Buskrosor (stora höga buskar), s.k gammaldags rosor och klängrosor beskärs ytterst lite, bara så att de blir vackra i växten.
Klätterhortensian behöver man också bara hålla efter lite så att den inte växer “över alla bräddar”.
Körsbärsträdet ska knappast beskäras alls. Om det är för stort eller yvigt beskär man på sensommaren. Ta bort grenar som växer inåt trädet, för nära marken eller annars är i vägen. Eventuellt kan man ge trädet lite benmjöl (som innehåller fosfor som befrämjar fruktsättning) på våren.
Pionen ska ni inte röra. Den tycker inte om att flyttas.
Lycka till!