I en rubrik i ett reportage om Konsthallen Hishult från de första åren står det med stora svarta bokstäver ”Idioten i Hishult”. Kjell Åke Gustafsson skrattar gott när han påminns om den.

– Rubriken anspelar på att många tyckte jag var tokig som trodde att jag skulle kunna skapa en konsthall här. Men kulturredaktören tyckte själv att rubriken var för drastisk och ringde och förvarnade mig innan jag fick tag i tidningen, berättar han.

Kjell Åke Gustafsson

Ålder: 69 år.
Familj: Barnen Kiran, 39, Björn, 33, och Ellen, 31, och kungspudeln Edda. Han är särbo med konstnären Ewa Bengtsson, 69, som har kungspudeln Yoko.
Bor: I gästgivaregården i Hishult.
Gör: Driver Konsthallen Hishult sedan 31 år.
Läs mer: www.hishult.com

Konsthallen Hishult lockar tusentals besökare

179 utställningar med ett 150-tal olika konstnärer senare har Kjell Åke Gustafsson tystat skeptikerna och motbevisat sina belackare. Konsthallen Hishult blomstrar och lockar årligen runt 15 000 besökare.

– Det som gör mig extra stolt är att vi har en aktiv vänförening med 1 400 medlemmar, säger han.

Sedan starten för 30 år sedan har Konsthallen Hishult haft 179 utställningar med cirka 150 olika konstnärer. Foto: Stefan Lindblom

Det är inte illa med tanke på att den lilla byn Hishult ligger i södra Halland i gränstrakterna mot Småland och Skåne, långt från de större vägarna och andra turistattraktioner.

– Det här var något jag kände att jag bara måste göra för min egen skull. Jag till och med kalkylerade med noll besökare när jag sökte lån, men det gick inte banken med på så då var jag tvungen att lämna in en kalkyl med tusen besökare årligen, säger Kjell Åke med ett leende.

5 viktiga konstnärer enligt Kjell Åke

  • Olle Kåks
    ”Allt startade med honom”.
  • Björn Wessman
    ”Han har betytt och betyder mycket för konsthallen”.
  • Lars-Gösta Lundberg
    ”Honom har jag pratat mycket konst med”.
  • Maria Miesenberger
    ”Hon ger mig stort förtroende och har gjort flera av skulpturerna i parken”.
  • Ewa Bengtsson
    ”Förutom att hon är min särbo har vi gjort många minnesvärda utställningar”.

Den kalkylen överträffades med råge redan vid första utställningen med Olle Kåks, en konstnär som kom att betyda mycket för Kjell Åkes val i livet.

Per Kirkeby kom till Konsthallen Hishult

Sedan har det fortsatt i samma stil och besöksantalet har vuxit år från år med utställningar av ett tvärsnitt av den nordiska konsteliten. Förutom Olle Kåks kan nämnas Barbro Bäckström, Maria Miesenberger, Stina Ekman, Anders Kappel, hans särbo Ewa Bengtsson och Björn Wessman, som också har blivit en mycket god vän.

I skulpturparken finns 50 olika skulpturer och konstverk av olika konstnärer och över 600 rhododendron av 450 olika sorter. Foto: Stefan Lindblom

– Björn har betytt oerhört mycket för konsthallen genom åren. Han har ställt ut här många gånger och vi delar intresset för rhododendron som jag har planterat i skulpturparken, säger Kjell Åke och fortsätter.

– En internationellt stor konstnär som också har ställt ut här är dansken Per Kirkeby. Det var länge en dröm att få hit honom och en dansk besökare som fick veta det frågade varför jag helt enkelt inte ringde honom. Det gjorde jag och det blev en utställning. Tyvärr fick jag aldrig träffa honom personligen innan han dog.

Olle Kåks var först ut – affisch till premiärutställningen 1994. Foto: Stefan Lindlbom

Det var i höstas, närmare bestämt den femtonde oktober, som det var exakt 30 år sedan Konsthallen Hishult slog upp portarna första gången vid det gamla gästgiveriet i byn. För Kjell Åke var det en dröm som förverkligades, men det kändes också som att komma hem, som att cirkeln slöts.

Gästgiveri sedan 1884

Han är nämligen uppväxt på gästgiverigården som hans föräldrar drev fram till 1994. Än i dag är det en fungerande gästgiverigård med en restaurang som serverar mat under konsthallens öppettider.

– Det var min farfars far som startade gästgiverigården här 1884. Det känns stort att vara fjärde generationen som driver det vidare.

Själv hade Kjell Åke inte en tanke på att bli värdshusvärd och än mindre konsthallsdirektör när han var ung. Han tänkte utbilda sig till grafiker och så snabbt som möjligt flytta från lilla Hishult.

Kjell Åke är inte bara konsthallsdirektör. Han driver även gästgiveriet som varit i familjens ägo sedan 1884. Foto: Stefan Lindblom

Men under studierna vid Grafiska institutet i Stockholm kom han i kontakt med tekniken screentryck och konstnärer som ville göra grafiska blad. Det var så han lärde känna Olle Kåks.

– Jag var inte ett dugg konstintresserad före mars 1977. Men när jag skulle skriva min examensuppsats ringde jag upp Olle Kåks. Jag tyckte det lät roligt att får vara delaktig i ett hantverk tillsammans med en konstnär och se hur det ledde fram till en slutprodukt.

– Men jag var så enormt frågvis att Olle Kåks tröttnade på mig och bad mig att fråga någon annan. Mitt hänsynslösa intresse gjorde att jag fick kontakt med fler konstnärer, säger Kjell Åke.

Konsthallen skymtar bakom skulpturen ”Liten kaktus” av Jenny Ahlström. Foto: Stefan Lindblom

Efter examen arbetade han i flera år på Perstorps AB, Impress, med att i samarbete med olika konstnärer ta fram konstnärliga utsmyckningar med screentryck.

Hans kontaktnät blev bredare och bredare och efter några år på Perstorps AB startade han ett eget tryckeri i en byggnad i anslutning till föräldrarnas gästgiveri.

– Det blev för många konstnärer väldigt lockande att komma till Hishult för att bo hos mina föräldrar och äta gott medan de arbetade tillsammans med mig. Det var då tankarna på en konsthall föddes.

Skulpturpark med konst och rhododendron

I slutet av 80-talet köpte han för det syftet in en demonterad fabriksbyggnad med de rätta måtten som skulle kunna passa. Men det var när konstnären och arkitekten Maria Schad gjorde en ritning på hur en konsthall i Hishult skulle kunna se ut som alla bitar föll på plats.

– Jag bara kände att det här måste göras.

Utställningarna i konsthallen har senare kompletterats med en skulpturpark i den stora trädgården där det förr bara var en gräsmatta i en sluttning.

”Jag vill att det ska vara lekfullt och jag använder helst återbrukat material”, berättar Kjell-Åke Gustafsson.

Här finns i dag 50 skulpturer och installationer som inramas av omkring 600 rhododendron – Kjell Åkes stora intresse vid sidan av konsten.

– Det var Björn Wessman som fick mig intresserad av rhododendron. Det började 2015 och nu åker vi tillsammans årligen ner till plantskolan Baumschule Hachmann utanför Hamburg för att göra våra inköp.

I den 20 000 kvadratmeter stora parken leder vindlande gångar fram till överraskningar bakom varje hörn, som glasbäcken som leder till glasån som passeras via en återbrukad rullstolsramp och inramas av en mur bestående av tusentals saltglaserade identiska avloppsrör från Höganäs.

– Jag vill att det ska vara lekfullt och jag använder helst återbrukat material.

Kjell Åkes mål är att hans konsthall ska finnas kvar långt efter att han själv har lämnat denna världen.

– Jag skäms inte för att säga att Konsthallen Hishult i vissa fall är mycket bättre än Louisiana, kanske mer harmonisk och inte så krävande.