Det kan behövas lite färg i skålarna bland alla bruna hassel- och valnötter och blyga dadlar och torkade fikon. Så piffa upp vinterns fruktskål med färg och vackra former från lite exotiska frukter. Dessutom är dessa färgbomber packade med nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Stjärnfrukt
Exotiska frukter innehåller generellt mer C-vitamin än frukter från våra nordligare breddgrader och stjärnfrukten är inget undantag. Den innehåller också polyfenoler som verkar inflammationsdämpande. Frukten är också rik på kalium, som hjälper till att reglera vätskebalansen i vår kropp.
Leta efter jämt färgade gula frukter i butiken och låt den sen mogna i rumstemperatur några dagar, tills den får fina bruna streck på yttersta kanterna i skalet och en fruktig arom. Då är den som sötast. När den nått detta stadie går den att förvara i kylen ytterligare någon vecka. Hantera den försiktigt då den lätt blir ful och kantstött vid omild behandling.
Smaken beskrivs som en blandning mellan citrusfrukt, äpple och päron. Den kan ätas som den är eller passar bra i en fruktsallad.

Kumquat
De här små citrusfrukterna är fulla av nyttiga antioxidanter och dessa sitter i fruktens ätbara skal. Ät fem stycken och du har också fått i dig en femtedel av ditt dagliga behov av fibrer. De är även rika på vitamin A och C och kalium.
Använd dem i sallader eller ersätt apelsin-zest med att riva skalet från kumquat. Prova också att tärna kumquat och avokado och gör en salsa tillsammans med rödlök, koriander och lime.
Leta efter frukter som känns fasta i konsistensen och är klarorange i färgen. De håller sig två, tre dagar i rumstemperatur eller upp till ett par veckor om du stoppar dem i kylen.

Rambutan
Ytterligare en frukt med gott om antioxidanter. I rambutanfrukten döljer sig också nyttigheter som järn och kalcium.
Rambutan gör sig väldigt bra på ett fruktfat med sin klarröda färg och spännande utseende. Skala frukten och ät den som den är. Tänk på att Rambutanen måste hanteras varsamt för att inte förfaras och den håller sig bara en dag eller två i rumstemperatur. Om du vill förvara den i kylskåpet så lägg den i en plastpåse med små lufthål i.

Sharonfrukt (Persimon)
Kort beskrivet är Sharonfrukt den kärnfria variant som togs fram i Israel och den nordamerikanska varianten kallas persimon. En studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry visar att persimonfrukten kan vara nyttigare än äpple när det gäller ämnen i frukten som hjälper till att motverka hjärtattacker och stroke. Även det här är en frukt fullpumpad med antioxidanter.
Smak och konsistens jämförs ibland med plommon och aprikos, med en kryddig underton. Du kan använda antingen bara innanmätet eller hela frukten i till exempel bröd och bakverk. Men den passar också bra i salsor, wokar och sallader.

Asiatiska päron
Det finns hundratals sorter av dessa. De kallas ibland för äppel-päron. Till skillnad från de päron vi är vana vid, som mjuknar i köttet ju mognare de blir, så behåller asiatiska päron sin fasthet, precis som äpplen, även när de mognat mer. Du kan förvara dem upp till en vecka i rumstemperatur och i kylen kommer de klara sig i upp till tre månader.
Dessa päron är bland annat rika på fibrer. Välj de minst kanststötta och när de har en söt doft är de ordentligt mogna.
De har en söt päronsmak och är krispiga. De passar bra i sallader och det funkar också fint att byta ut äpplen i recept mot dessa asiatiska delikatesser.

Longan
Kanske inte en av våra mest bekanta invånare i fruktdisken, men råkar du på den så testa. Den har en frisk smak som påminner lite om vindruvor och äts rakt upp och ner. Se bara till att inte tugga i dig den stora kärnan. Frukten sägs ha en lugnande effekt på upprörd mage och även dämpa feber. Även om detta inte är vetenskapligt belagt, så är det knappast farligt att testa. Det är ju trots allt en smaskig frukt det handlar om, som dessutom också är laddad med antioxidanter.
Förvaras i plastpåse med lufthål i kylen i upp till två veckor och vill du hitta på något annat än att bara äta den rakt upp och ner kan du alltid stoppa den i sallader eller desserter.

Kvitten
Återigen en frukt som sägs mota feber och influensa. Inte helt olik äpplen och päron men är bland annat laddad med dubbelt så mycket C-vitamin.
Kvitten smakar bäst i kokt form, så den passar bra att ha med i olika former av grytor och långkok. Testa också att använda den som ersättare i recept med äpplen och päron. Leta dig dock inte fördärvad efter frukten. Säsongen lider mot sitt slut redan i december.