Så klarar du sommarens sår, sol och stick

Sol och salta bad. Men sommaren innebär också brännsår, stickor och insektsbett. Här är bästa recepten mot sommarplågorna.

Här finns råd och hjälp

Ringa

320 100 – Vårdguiden

1177 – Sjukvårdsrådgivningen

112 – Larmnummer vid akutfall

Webben

vardguiden.se

1177.se

giftinformation.se

Så klarar du sommarens sår, sol och stick
Så klarar du sommarens sår, sol och stick
Så klarar du sommarens sår, sol och stick. Foto: Fredrik Nyman/Johnér
Så klarar du sommarens sår, sol och stick
Getingstick
Getingstick. Foto: Antaggain/Stockphoto.com
Så klarar du sommarens sår, sol och stick
Fästingbett
Fästingbett. Foto: Knaupe/Istockphoto.com

Sommar betyder semester och välbehövlig vila för många av oss. Men det är inte bara människan som trivs och frodas i värmen. Det gör även objudna gäster som mygg, getingar och ormar. Och den härliga solen kan också vara förrädisk, bränna vår hud och ge vätskebrist.

Så vad gör man om olyckan är framme? Distriktsläkaren och docenten i allmänmedicin Jörgen Månsson i Kungsbacka guidar dig till de bästa sätten att lindra sommarplågorna. Tipsen gäller friska vuxna.

Brännskada

Symtom: Huden blir röd och svider. Ibland får man blåsor. Peta inte hål på dem. De skyddar underliggande hud.

Lindra: Håll den skadade kroppsdelen under kallt vatten 10– 15 minuter. Ha sedan koll på efterförloppet eftersom bakterier trivs i sommarvärmen. Symtom på en infektion är att området är rött, svullet, att det pulserar och gör ont. Uppstår vanligen efter 1– 3 dagar. Kontakta din husläkare. Vid större brännskada eller om det drabbar ansiktet, bör man också kontakta sjukvården.

Myggbett

Symtom: Ger rött utslag som kliar.

Lindra: Försök stå emot impulsen att klia, det irriterar bara huden ännu mer. Däremot kan receptfria antihistaminer som du köper på ett apotek minska klådan och utslagens utbredning. Man tror även att denna behandling kan ha en förebyggande effekt. Att det kan vara värt att ta antihistaminer innan man till exempel ger sig ut i skog eller mark eller sitter ute på kvällen, om man tillhör dem som lider av myggbett.

Solsveda

Symtom: Röd hud som är känslig för beröring, som svider, spänner och drar.

Lindra: Skugga. Svalka. Och fet och fuktighetsbevarande efter-sol-kräm. Exponera inte skadad hud för mer sol. Täck med kläder, solhatt, och håll dig i skuggan. Förebygg sedan fler solskador genom att använda lämplig solskyddsfaktor. Snåla inte, utan smörj rikligt. Tänk på att solens strålar har starkare effekt vid och på havet eftersom vattnet reflekterar solens strålar. Samt försök att inte sola under de timmar när strålningen är som störst, mellan 11– 14.

Fästing

Symtom: Du ser att en fästing borrat in huvudet i din hud för att suga blod.

Lindra: Avlägsna fästingen, det finns särskilda fästingplockare till detta, eller använd en pincett. Ta tag om fästingen så nära din hud som möjligt och dra ut den. Tvätta sedan med tvål och vatten. Håll koll på rodnaden som normalt uppstår efteråt, och går ner på en vecka. Är den av en femkronas storlek eller större ska man söka vård.

Fästingbett kan, i sällsynta fall, orsaka någon av infektionssjukdomarna Borrelia eller TBE.

Glasbit i foten

Symtom: Att trampa på glas gör ont plus att man blöder från såret.

Lindra: Att ta bort glasbiten är viktigt. Glas kan nämligen vandra runt lite i kroppen. En bit som sitter ytligt kan man själv få bort. Men sitter glasbiten djupare kan man behöva hjälp på vårdcentralen.

Ormbett

Symtom: Det sticker till när ormen biter, och man kan se spår av huggtänder. En svullnad och rodnad uppstår, som successivt går ner. Här, precis som vid insektsstick, finns en individuell känslighet: I allmänhet så blir det ingen farlig reaktion om man är vuxen och frisk i övrigt. Men för att fåtal kan bettet ge en kraftig reaktion och vara farligt, gäller vanligen barn och äldre.

Lindra: Ta det lugnt, rusa inte runt, håll den bitna kroppsdelen stilla, gärna i högläge. Lämna bettstället i fred. Ring sjukvården och rådgör. Och i förebyggande syfte: Ha stövlar i högt gräs och ormrika marker.

Sticka i fingret

Symtom: Du känner när det händer eller ser i efterhand att du fått en sticka.

Lindra: Försök få ut stickan. Det uppstår nämligen en smärtsam process då kroppen vill stöta ut det främmande föremålet. Om du inte får ut stickan eller om den går av, kontakta vårdcentralen då det finns risk för infektion.

Getingstick

Symtom: En liten röd bulle, eller knöl på huden, som kan klia, svida, bränna. Vanligen behöver man inte göra något mer än att vänta och se. För ett litet fåtal kan dock ett getingstick ge en farlig reaktion. Rådgör med sjukvården vid allergi, kraftigt svullnad, om du blivit stucken i munnen eller får många stick samtidigt. Beroende på allmäntillstånd kan man behöva uppsöka vård, akut eller vid sin vårdcentral.

Lindra: I normalfall kan man prova receptfria antihistaminer. Huskurer som alsolsprit, alsolgel eller bedövningssalvan xylocain. Isbit invirad i handduk eller vanligt kallt vatten.

Vätskebrist vid värmebölja

Symtom: Törst. Att känna sig lite trött eller svag, ha huvudvärk, känna sig yr eller illamående.

Lindra: Drick något. Sök svalka. Vila. Förebygg genom att undvika hårt kroppsarbete i stark sol eller att springa långa sträckor i gassande sol. Tänk på att dricka regelbundet. Om du svalkar dig med en drink, är det bra att känna till att alkohol är vätskedrivande vilket betyder att du behöver fylla på med vatten också.

Bra att ha i ditt semesterapotek

Skoskavsplåster. Fungerar som en extra hud när du fått skoskav, samt förebyggande om du har nya skor du tror kan ge skoskav.

Receptfria antihistaminer. Lindrar när du plågas av insektsbett. Kestine är godkänt av Läkemedelsverket för egenvård av bett från t ex mygga och geting.

Porösa plåster som andas till skrubbsår och småsår. Täta plåster ger risk för infektion.

Pincett. Att ta ut stickor och glasbitar med, samt fästingar.

Varning för rost och smuts

Om man får en djup sårskada av ett föremål som är rostigt eller smutsigt, som en gammal spik, är det viktigt att ta reda på om man har ett stelkrampsvaccin som skyddar. Annars behöver man kontakta sin vårdcentral/jourmottagning.

Av Mia Coull

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top