Fakta om allergivaccin
- Allergivaccin har funnits sedan 1911.
- De allergier som man kan vacciera mot är luftburna på ett eller annat sätt, nämligen: Pollen, pälsdjur, kvalster samt allergi mot geting- eller bistick.
- Metoden innebär att kroppen gradvis, och under lång tid, får vänja sig vid det ämne som man reagerar på. Vaccinet ges vanligen i sprutform.
- Relativt nytt är ett vaccin i tablettform mot gräspollen.
- Att vaccinera mot allergi är tidskrävande och tar cirka tre år.
- En del blir symtomfria för gott av behandlingen.

Lars Gottberg, allergolog vid Södersjukhuset i Stockholm.
För att citera trubaduren Bengt Sändh: "Nu är den förbannade sommaren här, en outsäglig plåga." Så sant för den som inte tål pollen från exempelvis gräs eller björk. Att vara överkänslig mot något är vanligt. Man räknar med att var fjärde person är drabbad på ett eller annat sätt.
Ibland är immunförsvaret inblandat som vid allergi mot pollen, födomämnen eller pälsdjur. Men inte alltid. Man kan till exempel få astmaliknade besvär av andra orsaker, förklarar Lars Gottberg, allergolog vid Södersjukhuset i Stockholm.
– Slemhinnorna i luftvägarna kan bli irriterade av köld, ansträngning, parfym eller en förkylning.
Och även vuxna kan få barnsjukdomen förkylningsastma, enligt Lars Gottberg.
Man kan när som helst i livet bli allergisk, även om det vanligaste är att man redan som barn eller tonåring får besvär. Och precis som allergierna hos barn ökar, så gör de det även bland vuxna.
Varför, är frågan? Svaret är att ingen säkert vet vad det beror på.
– Det finns ett antal förklaringar, en av dem är den så kallade hygienhypotesen, att vi har för rent omkring oss och att vårt immunförsvar inte utsätts för tillräckligt många infektioner längre, säger Lars Gottberg.
En annan het förklaringsmodell är partiklar från bildäck, asfalt, avgaser. Lars Gottberg lyfter fram japanska undersökningar som gjorts på barn och ungdomar.
– De visar att ju närmare en motorväg man bor, desto större risk för allergi. Och vi vet redan att partiklar i luften kan sätta igång en reaktion. Till exempel finns ett konstaterat samband mellan hjärtsjukdom och partiklar i luften.
Det finns tre sätt att behandla och lindra besvären; Att undvika det man inte tål, att använda symtomdämpande läkemedel och att ta allergivaccin.
Enligt Lars Gottberg blir uppemot 90 procent bland dem som vaccinerats bättre i sin allergi, och personer som är allergiska mot bi- eller getingstick botas helt av behandlingen.
Vad kan man själv göra för att må bättre i sin pollenallergi?
– Använd de receptfria läkemedel som finns, som ögondroppar, nässprej och allergipiller. Och undvik att röka, säger Lars Gottberg.
Om man reagerar på pollen, ska man medicinera varje dag. Vid behov kan man ta lite näskortisonsprej. Personer som har astma kan dock behöva öka doseringen lite under sommaren. Om det inte hjälper bör man kontakta sin vårdcentral för vidare utredning.
Förutom symtom från luftvägarna kan pollenallergi även orsaka svår trötthet. Studier visar att unga vuxna med pollenallergi presterar sämre under pollensäsongen på grund av sin allergi. Men det finns ett litet ljus i allergimörkret:
– Det finns undersökningar som visar att allergiker är intelligentare än genomsnittet, att de får färre tumörer än andra, samt möjligen att kvinnor med allergi har lättare att få barn än andra, berättar Lars Gottberg.
Ibland bildas antikroppar mot allergener vars struktur liknar det man är allergisk mot. Den som är allergisk mot björkpollen, kan även ha antikroppar mot jordnötter. Sannolikt avstår många från livsmedel som de skulle kunna äta på grund av en sådan korsreaktion.
– En del kan få kraftiga, farliga reaktioner av jordnötter och ska inte äta dem. Men många har en snäll variant som bara ger lite klåda i munnen och undviker i onödan att äta jordnötter. En specialist kan reda ut om det är den snälla varianten eller en svår allergi det handlar om, säger Lars Gottberg.
En nyupptäckt allergi är att inte tåla kött.
– Vi har hittat ett tiotal fall, säger Lars Gottberg.
När det gäller laktosintolerans (som inte är en allergi) tänker Lars Gottberg att det är så vanligt att det är ett normaltillstånd på många håll i världen.
– Små barn kan dricka komjölk, men någon gång i sex-sjuårsåldern förlorar man stora delar av det enzym som kan bryta ner mjölksocker. Att vi i vår del av världen kan dricka komjölk även i vuxen ålder handlar om en mutation. Våra förfäder var tvungna att överleva på det som fanns att tillgå, bland annat komjölk.
Niklas Olin: "Jag insåg att jag kunde dö av min allergi"
Niklas Olin är allergisk mot en mängd födoämnen, samt pälsdjur och pollen. Det har han varit sedan han var fyra år gammal. Han får bära med sig akutmediciner eftersom han kan hamna i anafylaktisk chock av nötter och jordnötter. Första gången det hände var han 17 år, och hade ätit flingor som han inte visste innehöll jordnötter.
– För första gången insåg jag att jag kunde dö av min allergi, säger Niklas.
Han säger att han i skolan skämdes för sin sjukdom, och väntade till sist när de klädde om inför gympan så att han utan att någon såg kunde ta sina astmamediciner för att orka delta.
– Jag ville slippa frågor eller att någon skulle börja larva sig, säger Niklas.
Han kände sig ofta annorlunda och ibland även utanför. Det var svårt att spontant hänga med och fika eller följa med hem till någon som hade pälsdjur.
Efter sin allergichock fick Niklas tid hos en allergolog. Största problemet i vardagen visade sig vara gräspollen.
– Bra dagar hade jag bara ont i huvudet, rinnande ögon, kände mig trött, igentäppt, hade svårt att andas och kunde nysa fem minuter i sträck, lite som att ha influensa. Andra dagar låg jag helt utslagen på sängen.
Allergologen föreslog allergivaccinering. Niklas tvekade. Han gillar inte sprutor något vidare.
– Alternativet var att fortsätta må fruktansvärt dåligt mellan maj och augusti varje år, konstaterar Niklas, som till slut tackade ja till behandlingen, som pågick under cirka 2,5 år. Effekten sitter fortfarande i. Han är inte botad men det är en markant skillnad mot hur det var förut.
– När jag var 22 år campade jag för första gången med ett gäng kompisar, och sov på marken i ett tält. Det var en otrolig frihetskänsla, beskriver Niklas.
– Allergivaccinationen har verkligen förändrat mitt liv. Sommaren är inte längre en plåga utan något jag kan längta efter.
Om en produkt han normalt tål ändrar förpackning, så läser han ingredienslistan. Niklas erfarenhet är att det kan vara ett tecken på att även innehållet har förändrats. Just detta hände när de nyligen skulle äta hos hans sambos föräldrar.
– De gjorde sås på ett pulver som jag brukar kunna äta, men förpackningen var ny så vi läste vad som stod, och då innehöll den plötsligt morot vilket den inte gjort förut. Man måste hela tiden vara på sin vakt.
Av: Mia Coull